Naša spletna stran za boljše delovanje uporablja piškotke! Želite izvedeti več?
Ali se strinjate, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen?

Zanimivosti

Preden zanosiva "TO -DO" lista


Preglejte 10 ključnih stvari, ki jih morate poznati, ko se odločite za zanositev.


Spremljajte svoj menstrualni cikel.

Spremljajte ovulacijo. 

Spolne odnose imejte vsak drugi dan okoli ovulacije. 

Prizadevajte si za zdravo telesno težo. 

Pomagajte si z vitamini, ki so namenjeni ženski za lažjo zanositev.

Jejte zdravo hrano. 

Izogibajte se zelo napornim treningom. 

Zavedajte se svoje starosti.

Redni spolni odnosi.

Ne čakaj predolgo.




1. Spoznajte svoj menstrualni ciklus


Najpomembnejši nasvet za žensko, ki želi zanositi, je poznavanje svojega telesa, natančneje menstrualnega ciklusa. Ženska mora vedeti, kdaj lahko pričakuje menstruacijo in kdaj ima ovulacijo, ki je osnova za zanositev.



2. Spremljajte ovulacijo


Ženske z rednimi cikli ovulirajo približno dva tedna pred prihodom menstruacije. Kadar ima ženska neredne cikle, je težko oziroma skoraj nemogoče napovedati ovulacijo. Brez tega podatka ne vemo, kdaj govorimo o plodnih dnevih oziroma ali sploh imamo ovulacijo. Pri samem sledenju ovulacije si lahko pomagate s testi, ki preko urina ali sline prepoznajo vaše plodne dni. Prav tako učinkovito je spremljanje in opazovanje svoje cervikalne sluzi. Tik pred ovulacijo, ko je ženska najbolj plodna, se količina sluzi poveča, postane pa tudi tanjša, jasnejša in bolj spolzka.


3. Imejte spolne odnose vsak drugi dan med plodnim oknom


"Plodno okno" obsega šestdnevni interval, pet dni pred ovulacijo in njen dan in to so dnevi, ko je ženska najbolj plodna. Svetuje se spolne odnose vsak drugi dan med plodnim obdobjem.


4. Ohranjajte zdravo telesno težo


Prevelika telesna teža ženske lahko zmanjša verjetnost zanositve. Raziskave so pokazale, da lahko ženska s prekomerno telesno težo za zanositev potrebuje tudi do dvakrat dlje časa kot ženska, katere ITM velja za normalnega. Pri povečani telesni teži, nastane odvečni estrogen, ki lahko ovira ovulacijo in ruši hormonsko ravnovesje.


5. Pomagajte si z vitamini, ki so namenjeni ženski za lažjo zanositev 


Vitamini naj vsebujejo odmerek folne kisline in ostale multivitamine, ki lahko pomagajo k ustvarjanju zdravega reprodukcijskega sistema. 

 

6. Jejte zdravo hrano


Čeprav morda ne obstaja posebna dieta za spodbujanje plodnosti, lahko uživanje raznolike zdrave hrane pomaga ženskam pripraviti telo na nosečnost. Pri tem se svetuje več kalcija, beljakovin in železa. To pomeni, da uživamo raznovrstno sadje in zelenjavo, puste beljakovine, polnozrnata žita, mlečne izdelke in zdrave vire maščob. 



7. Zmanjšajte naporne treninge


Biti fizično aktiven večino dni v tednu lahko ženskemu telesu pomaga, da se pripravi na  nosečnost. Toda preveč gibanja ali pogosti naporni treningi lahko vodijo do menstrualnih motenj, ki ovirajo ovulacijo.



8. Zavedajte se svoje starosti


Največji sovražnik ženske plodnosti je starost. Ko se ženske starajo, se njihova plodnost zmanjšuje zaradi starostnih sprememb na jajčnikih, ki povzročajo upad količine in kakovosti jajčec. S starostjo se povečuje tudi tveganje za nekatere zdravstvene težave, kot so fibroidi maternice, endometrioza in zamašitev jajcevodov, kar lahko prispeva k izgubi plodnosti.


Ženska plodnost začne postopno upadati po 30-ih letih, močnejši upad po 37 letih in strm upad po 40 letih. Ta upad pomeni, da lahko traja dlje, da zanosite in je sama nosečnost pogosto označena kot rizična.


9. Redni spolni odnosi


Za zanositev je ključno, da ima par spolne odnose. Večkrat na teden. Ker stres škoduje, pa je pomembno tudi, da se pri tem še vedno zabavata in ni zgolj nujno opravilo. V resnici je povprečen čas, ki ga par potrebuje za zanositev, približno pol leta, povsem normalno pa je tudi vse do enega leta. Zato je bolje, da se čim manj »trudite« zanositi in čim bolj uživate. Pri tem pomagajo tudi orgazmi ter spontani in redni spolni odnosi – ne le takrat, ko imate najbolj plodne dni. 



10. Ne čakaj predolgo -  kdaj po pomoč


Tako ženska kot moški bi morali razmisliti o oceni neplodnosti, če je ženska stara 35 let ali več in po šestih mesecih rednega spolnega odnosa brez uporabe kontracepcije ni zanosila. V Sloveniji je praksa, da se z ginekologom posvetujete o naslednjih korakih, če ženska  po enem letu rednega nezaščitenega spolnega odnosa ne zanosi.


Naše priporočilo je, da ne čakate predolgo in se morda po pomoč obrnete tudi na prehranska dopolnila za plodnost.


Kalkulator ovulacije

Izračunaj plodne dneve
Pričetek zadnje menstruacije:
Dolžina cikla:
Izračunaj

Ali ste vedeli?