Naša spletna stran za boljše delovanje uporablja piškotke! Želite izvedeti več?
Ali se strinjate, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen?

Nasveti

S pravo prehrano do zanositve

Če ste svoj hladilnik že napolnili z ekološkim sadjem in zelenjavo, se izogibate predelani hrani, prisegate zgolj na polnozrnate žitarice in uživate folno kislino, lahko naredite še korak dlje. Preverite, katero hrano je priporočljivo jesti ob posamezni fazi vašega menstrualnega cikla, s čimer lahko še povečate možnosti za zanositev.

1. faza: Menstruacija

Ko se začne vaša menstruacija lahko čutite krče, napihnjenosti, utrujenosti in hitro spreminjanje razpoloženja. To je predvsem obdobje, ko vaše telo izgubi tudi do 40 ml krvi in posledično telesu primanjkuje železa. To je torej čas, da se osredotočite na hrano, bogato z železom.

Jejte veliko:

Mesa, fižola, rib, zelene listnate zelenjave in semen. Večina teh živil je bogata z železom, beljakovinami ali obojim, kar je še posebej pomembno, če imate endometriozo ali močno krvavitev. Poleg tega imajo npr. ribe, semena in listnata zelenjava protivnetne lastnosti, ki vam bodo pomagale omiliti krče s spodbujanjem zdravega pretoka krvi. Še en nasvet: jejte veliko paprike, paradižnika, brokolija, kivija, citrusov in drugih virov hrane z visoko vsebnostjo vitamina C. Vitamin C pomaga telesu absorbirati železo iz fižola, celih zrn in obogatenih žitaric.

Izogibajte se:

Hladnim jedem (še posebej, če so vaše menstruacije boleče), alkoholu, kofeinu in začinjeni hrani, kar lahko še povečajo vaše krvavenje, ki vodi še do dodatne izgube železa.

2. faza: Folikularna faza

V folikularni fazi se vaše telo močno trudi razviti dominantni folikel in v telesu se povečujejo ravni estrogena. Pomemben je vnos zelenjave kot so brokoli, ohrovt, zelje in cvetača, ker pomagajo da se telo samo znebi odvečnega estrogena. Nikar pa ne pozabite tudi na oljčno olje, avokado, oreščke in semena ob listnati zelenjavi, saj vsebujejo veliko vitamina E, ki se nahaja v tekočini folikla, kjer domuje vaše jajčece.

Jejte veliko:

Živil, ki podpirajo razvoj foliklov: oreščki, semena, zelena zelenjava, stročnice, jajca in ribe.

Izogibajte se:

Predvsem alkoholu, saj vpliva na hormonsko ravnovesje in dehidracijo, ki je posledično kriva, da je vaša sluz pretanka in ne omogoča oplojenemu jajčecu, da se zasidra v maternici.

3. faza: Ovulacija

Kot ste blizu ovulacije, telo potrebuje veliko vitamina B in ostalih hranil za podporo sproščanja jajčeca in spodbujanje implantacije. Cink lahko pomaga pri delitvi celic in proizvodnji progesterona ter vitamina C, ki se nahaja v velikih količinah v foliklu, kjer se jajčece sprosti in lahko igra pomembno vlogo pri proizvodnji progesterona.

Esencialne maščobne kisline (EFA) so ključnega pomena v tej fazi. Najboljši vir je omega-3 iz rib ter prehranska dopolnila z ribjim oljem. Pomembna so, ker spodbujajo pretok krvi v maternico in nudijo podporo jajčniku, da lažje sprosti jajčece.

Jejte veliko:

Listnate zelenjave, polnozrnatih žitaric, jajc, stročnic, mesa, rib (ali ribje olje dopolnila) in pijte veliko vode. Voda ima ključno vlogo pri transportu hormona in razvoju foliklov. Pomaga tudi sluzi materničnega vratu, da plavalci vašega partnerja lažje in hitreje priplavajo na cilj.

Izogibajte se:

Kislih živil, kot so kava, alkohol, meso in predelana živila, ki lahko zakisajo sluz materničnega vratu in jo naredijo sovražno do sperme. Priporočamo veliko mladega korenja, zelene zelenjave in ohrovta.

4. faza: Lutealna faza

Zdaj je čas, da jeste veliko živil, ki spodbujajo rast celic. Beta karoten, ki se pogosto pojavlja v listnati zelenjavi, kot tudi v živilih rumene in oranžne barve (npr. korenje, melone in sladki krompir), pomaga ohraniti vaše hormone v mejah normale in preprečuje zgodnji splav.

Eno od živil, ki ga morate sedaj jesti zelo pogosto, je ananas. Poleg beta karotena ananas vsebuje snov imenovano bromelain, ki ima pozitivne učinke na fazo implantacije zarodka zaradi protivnetnih lastnosti.

Jejte veliko:

Toplih jedi, kot so juhe in enolončnice. V tej fazi je dobrodošlo vse, kar ustvarja višje temperature za pomoč vzdrževanja nosečnosti.

Izogibajte se:

Hladnim jedem ali uživanju surove hrane, še posebej sladoledu in zamrznjenemu jogurtu. Lutealna faza je čas, ko želimo spodbujati rast in širitev, učinek hladnih jedi pa je prav nasproten.

Kalkulator ovulacije

Izračunaj plodne dneve
Pričetek zadnje menstruacije:
Dolžina cikla:
Izračunaj

Ali ste vedeli?